Museumdak EICAS

 

Museum EICAS

Aan de Nieuwe Markt in Deventer is voormalig schoolgebouw het Hegius ingrijpend verbouwd tot museum EICAS en bovenliggend appartementencomplex. De bekroning van het project wordt gevormd door een kunstinvulling op het glazen dak. M2uur bv bewerkte daarvoor het werk ‘City DNA’ van de Chinese kunstenaar Lu Xinjian. Het ruim 400 m2 grote ontwerp is gereproduceerd op KristalPrint panelen van Steinfort Glas.

Opdrachtgever:

1618Vastgoed

Architect:

Renovatie: Hans van Heeswijk Architecten

Ontwerper:

Lu Xinjian, M2uur bv

Locatie:

Dak

Materialen:

Kristalprint, Steinfort Glas

Afmetingen:

400 m2

Daklantaarns:

Versteeg – Zichtbaar in glas

Montage:

VM Geveltechniek

DNA van de stad

Lu Xinjian vertaalt in zijn serie ‘City DNA’ de karakteristieke stratenplannen en bebouwing van steden over de hele wereld in sterk geabstraheerde, geometrische ontwerpen. In opdracht van Museum EICAS ving hij ook het karakter van Deventer in deze stijl. Het oorspronkelijke werk, uitgevoerd met acrylverf op canvas, is te zien in het museum. M2uur bv digitaliseerde het kunstwerk en bewerkte het tot een reproduceerbaar dessin. Het laten aansluiten van het lijnenspel in combinatie met de naden tussen de panelen en de verschillende hoeken waaronder het glas is gemonteerd, vormde hierin een extra uitdaging.

Beproefd

Om te borgen dat de ziel van het kunstwerk intact bleef en de technische realisatie uitvoerbaar was, is een uitgebreid voorbereidingsproces georganiseerd. Verschillende manieren van beeldbewerking, printtechniek en montagewijzen zijn op locatie beproefd. Het één-op-één reproduceren van het schilderij bleek niet het gewenste effect op te leveren. De penseelstreken werden te zeer uitvergroot, waardoor het ontwerp aan kracht inboette. Daarop is het ontwerp door M2uur bv digitaal overgetekend. Zo ontstonden de strakke lijnen en intense kleuren.

Keramische print

Het kunstzinnige dak is geproduceerd uit glasplaten voorzien van een keramische print. In totaal is ruim 400 m2 glas gebruikt, verdeeld over 222 panelen. Elk paneel is uniek in maatvoering en bedrukking. M2uur bv verzorgde de technische opmaak. Steinfort Glas produceerde de panelen. Hiervoor werd het product KristalPrint gebruikt. Het opgemaakte beeldmateriaal is met een keramische inkt geprint op het glas. Onder verhitting zijn de keramische inktdeeltjes samengesmolten met het glas. Dit resulteert in kras- en kleurvaste prints. Het glas is weersbestendig en onderhoudsarm. Bovendien komt de productie tot stand zonder giftige stoffen en zware metalen. KristalPrint is een duurzaam en betaalbaar alternatief voor het traditionele zeefdruk op glas.

Beklimming

VM Geveltechniek verzorgde de montage van de geprinte glaspanelen op het dak. Met 222 unieke panelen bleek dit een aardige puzzel die gelegd moest worden. Ruim op tijd voor de opening van EICAS werd de montage afgerond. City DNA is vanaf het voorgelegen plein goed te zien. Wie het werk in volle glorie wil zien, wordt uitgenodigd de naastgelegen Lebuïnustoren te beklimmen. Vanaf de balustrade op ruim vijftig meter hoogte wordt de omvang van het werk pas echt zichtbaar.

Cultureel gedreven

Museum EICAS was jarenlang op zoek naar een geschikte locatie. Ontwikkelaar 1618 Vastgoed combineerde de huisvesting van het museum met de bouw van 16 koopappartementen. Directeur Gabriël Bosch van 1618Vastgoed: ‘Ik denk dat dit project symbolisch is waar wij als bedrijf voor staan: maatschappelijke en culturele ontwikkeling realiseren vanuit een waardegedreven invalshoek.’ Koos Hoogland van Museum EICAS: ‘Het dak is letterlijk een eyecatcher van formaat. Het geeft het pand een herkenbare en museale uitstraling. Precies wat we nodig hebben!’

Museum EICAS, Deventer